ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Covid-19: Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο

Οπως έγραψε η επιθεώρηση Nature, μέχρι τις 8 Απριλίου παγκοσμίως τα εργαστήρια δουλεύουν 78 πιθανά εμβόλια και άλλα 37 βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξής τους. Από τα 78 αυτά ενεργά προγράμματα, τα 73 είναι στη προ-δοκιμών φάση. 

Μεταξύ αυτών στη φάση ένα των δοκιμών βρίσκονται: ένα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δυο άλλα σε αμερικανικά εργαστήρια βιοτεχνολογίας και τρια ακόμα στην Κίνα.   

Πολλά άλλα εργαστήρια αναφέρουν ότι σχεδιάζουν δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2020. about:blank

Αυτές οι εξελίξεις δίνουν ελπίδες ότι το εμβόλιο για τον Covid-19 μπορει να είναι έτοιμο σύντομα, ωστόσο τα εμβόλια, πριν διατεθούν στους πληθυσμούς, απαιτούν μελέτες μεγάλης κλίμακας για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Δηλαδή χιλιάδες άνθρωποι θα πρέπει να λάβουν είτε το εμβόλιο το ίδιο είτε το εικονικό εμβόλιο (placebo) για να διαπιστωθεί εάν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό, στον οποίο όσοι μετέχουν στις δοκιμές θα πρέπει να έχουν εκτεθεί με τον συνήθη τρόπο. Αυτή η φάση, από μόνη της είναι μια μακρόχρονη διαδικασία. 

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν προτείνει έναν τρόπο να επιταχύνουν τις δοκιμές, εκθέτοντας σκοπίμως εθελοντές στον ιό. «Αυτή η προσέγγιση εγκυμονεί κινδύνους, αλλά μπορεί να επιταχύνει κατά πολύ τις δοκιμές», λέει ο καθηγητής βιοηθικής Νίρ Εϊαλ, στο Πανεπιστήμιο Rutgers. 

Οι εθελοντές πρέπει να είναι νέοι και υγιείς, τονίζει. Θα πρέπει να παρακολουθείται η κατάσταση της υγιείας τους στενά και θα έχουν πρόσβαση σε μονάδες εντατικής και σε όλα τα διαθέσιμα φάρμακα», εξηγεί. Το αποτέλεσμα μπορει να ειναι το εμβόλιο που δυνητικά θα μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές, αφού θα μπορεί να διατεθεί σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, από ό,τι κάποιο άλλο που θα περάσει από τις συνηθισμένες τρεις φάσεις των δοκιμών.

Αλλά το να μολυνθούν σκοπίμως άνθρωποι- ειδικά εθελοντές που θα πάρουν όχι το υπό δοκιμή εμβόλιο αλλά το placebo στο πλαίσιο των δοκιμών- είναι πολύ αμφιλεγόμενη στρατηγική. 

«Θα πρέπει να εξεταστεί με πολύ μεγάλη προσοχή» λέει ο καθηγητής Άνταμ Φίσερ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. «Οι νέοι μπορεί να αδράξουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια τέτοια δοκιμή, αλλά αυτός είναι ένας ιός που σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Δεν ξέρουμε ακόμα το γιατί». 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: