ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα νέα μέτρα στην Αττική και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Παραμένει η αγωνία για τα νέα κρούσματα σήμερα αλλά και για τον «πορτοκαλί» συναγερμό στην Αττική, για την οποία ανακοινώθηκαν νέα μέτρα.

News now Η Πρεμιέρα του Αλέξη Γεωργούλη με το Joker στο OPEN

Νωρίτερα, εξετάστηκαν τα δεδομένα της διασποράς του κορονοϊού και η εξέλιξη του αριθμού καταγεγραμμένων κρουσμάτων, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο. Η συνάντηση έγινε με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται και με γνώμονα την προστασία της υγείας των 650.000 κατοίκων και των επισκεπτών της Αθήνας -όπως αναφέρουν- ο Δήμος Αθηναίων και το υπουργείο Υγείας προχωρούν σε αυτή τη νέα δέσμη ενεργειών, σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η οποία περιλαμβάνει την αποκέντρωση των τεστ και των παρεμβάσεων πρόληψης σε κάθε γωνιά της πρωτεύουσας

Ειδικότερα ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:

1. Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την COVID-19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

2. Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).

3. Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

4. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

5. Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

6. Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ. και της δημοτικής αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Στο «κόκκινο» η Αττική

Υπενθυμίζεται ότι για ακόμη μια ημέρα, η Αττική αναδείχθηκε χθες, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων με 118 νέα, ενώ η απόσταση αυτού του μεγέθους σε σχέση με τις ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών αποδίδεται, εν μέρει, στους μειωμένους ελέγχους του Σαββατοκύριακου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πορτοκαλί συναγερμός για τον οποίο έχουν κάνει λόγο οι αρχές δεν έχει λήξει, ενώ τα νοσοκομεία του μεγαλύτερου νομού της χώρας εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση, καθώς οι εισαγωγές ασθενών συνεχίζονται, τόσο σε απλές κλίνες όσο και σε κλίνες ΜΕΘ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, εξάλλου, πως οι προσεχείς ημέρες είναι κρίσιμες, προκειμένου να εκτιμηθεί αν και κατά πόσο επέδρασσαν οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της πολιτείας ή αν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, λίγο μετά τις 18:00, αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον, όπως ισχύει για όλες τις επιδημιολογικές εκθέσεις μέχρι τις αρχές; Οκτωβρίου.

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: